Dovolená Řecko pevnina - informace

Řecko se nachází na jihu Balkánského poloostrova. Hraničí s Tureckem, Makedonií, Albánií, Bulharskem, a Jugoslávií. Většina území se nachází na poloostrově, který je lemován asi 1300 ostrovy, z nichž pouze 160 je jich obydlených. Ostrovy rozdělujeme do čtyř hlavních skupin - Kyklady, Sporady, Egejské a Jónské ostrovy. Vnitrozemí je spíše hornaté a průměrná nadmořská výška se pohybuje kolem 1500 m. Nejvhodnějším obdobím k návštěvě je jaro nebo podzim. V období léta jsou velkou nevýhodou značná vedra, zvýšené ceny a množství turistů. Ideálním místem pro potápění v Řecku je Kréta, Chalkidiky nebo Mykonos, kde jsou některá místa pro potápění vyhražena a ta pak slibují nezapomenutelné zážitky.

Dovolená Řecko pevnina - fotografie

Řecko patří k zemím, v nichž je životní styl oproti našemu značně temperamentní. Nebudete se tu určitě nudit a každý návštěvník má možnost si zde přijít na své. Je zde množství divadel, kin, hudebních kaváren, nočních a tanečních klubů, barů, obchůdků, zábavních restaurací, kasin a spousta dalších dovolenkových lákadel. Většina nočních klubů je otevřena od 22 hodin a zavírají se až v ranních hodinách. V průběhu léta se v rekreačních střediscích koná celá řada tanečních zábav pod širým nebem. Pestrá řecká kuchyně je velmi oblíbená a vyvíjela se několik tisíc let. Najdeme v ní vlivy evropské, arabské a něco pochází i z Malé Asie. Jednoduché pokrmy jsou připravovány z čerstvých ingrediencí. Používají se hlavně bylinky, zelenina a v neposlední řadě proslavený řecký olivový olej. K tradičním pokrmům patří například moussaka, což je nákyp z baklažánů a mletého masa. Po upečení se zalévá hustou bešamelovou omáčkou a dochucuje skořicí.

Při procházce řeckými uličkami vás určitě nemine vůně pečeného masa. Zpravidla se jedná o tzv. souvlaki, což jsou na špejli navlečené kousky jehněčího nebo vepřového masa, které chutnají opravdu výtečně. Velmi zajímavým pokrmem je skordalia, bramborové pyré s olejem a česnekem. Výborné jsou také keftedakia, karbanátky z hovězího masa. Zapomenout nelze ani na tradiční řecký gyros, neboli kus jehněčího masa (může být i z kuřecího nebo vepřového) ve tvaru válce, které se pozvolna opéká. Postupně se z něj ořezávají kousky propečeného masa. Gyros se servíruje na talíři, nebo se připravuje do kornoutu z chlebové placky, do kterého se přidávají kousky brambor a samozřejmě nesmí chybět ani tzaziky, zálivka z bílého jogurtu, okurek, oleje a česneku. Skutečnou pochoutkou jsou v Řecku jednoznačně mořské plody, které chutnají naprosto výborně. Řecká vína patří k těm nejlepším na světě, možná je to právě pro to, že se zde narodil jejich patron, Dionýsos. Velmi známým řeckým alkoholickým nápojem je také ouzo, jehož základní surovinou je anýz.